Štítky

domov (26) HK (24) DIY (13) recy (12) styl? (12) fujtajblíci (8) šperky (8) eko (7) archeologie (6) fler (6) freš fleš (6) kultura (6) příroda (6) umění (6) dizajn (5) keramika (4) vaření (4) výstavy (4) škola (4) divadlo (3) knihy (2) Litomyšl (1) blogování (1) muzika (1) podzim (1) votočvohoz (1)

neděle 31. července 2011

Bydlet jako skřítci


Hlína mě živí a hlínou žiju. Moc ráda bych taky řekla, že v hlíně žiju, avšak nikdy to nebude pravda, dokud si nepostavím opravdický cobs house.
Jako student archeologie jsem už spala v lecčems. Když takhle projíždíme skanzeny, zkoušíme obyvatelnost všeljakých pravěkých obydlí, od zemljanky zaházené listím, přes zemnice, až po krásné kůlové dřevostavby. Tyto přírodní doby mají neobyčejné kouzlo a vesměs jsou zcela pohodlné, až do doby, kdy si chcete zatopit a zjistíte, že dům nemá komín :o)
Nevím, jestli první cobs house byl postavený nějakým fandou pravěku nebo zatvrzelým ekologem, každopádně dnes v nich můžete rozhodně počítat s komínem, ba i záchodem, sprchou a vším ostatním, co běžný dům potřebuje. O tom, jak se staví ekodomy ve světe bylo v televizi odvysíláno spoustu reportáží (třeba o domě z pet lahví ), u nás to zatím ale takový trhák není. Viděla jsem pár klasických ekodomků na vysočině, takové ty krtčí hromádky porostlé trávou, ale cobs je něco speciálního. Možná i v tom, že na něj nepotřebujete stavitelskou firmu, můžete ho postavit s partou kamarádů a nebo podle knížky, jako to udělali Vilém s Martinem, o nich  píše právě aktuální článek FlerMagu Domeček z hlíny.  
Žít v něčem tak obyčejně krásném by mi bylo strašně příjemné. Přírodní materiály mi vnášejí pokoj do duše. Jistě chápu, že to není pro všechny a že někteří prostě dávají přednost luxusu, ale krom ceny, která u takovéhoto domku může být až desetkrát nižší není mezi cobs housem a běžným domem žádný rozdíl v pohodlnosti obývání. Cena skutečně je znatelně nižší. Vždyť hlína je všude, dostatek jí seženete už při kopání základů, zdi pak mají dřevěnou konstrukci a stěny jsou tvořeny slámovými balíky. Skutečné výdaje vznikají jen na profesionálních pracích, instalace elektrorozvodů, vody, plynu,... Dům z hlíny, jaký bych si přála já, by měl mít spoustu malých místnůstek, aby každý měl svoje útočiště. Přála bych si šindelovou střechu a nějakou odhlučněnou zašívárnu pro přítele, aby měl kde cvičit ty svoje kytarový sóla:-). Rozhodně budu potřebovat velikou zahradu, kde se bude pást koza, kterou každý ráno podojím  a dětem udělám super ekobio lupínky.







Žádné komentáře:

Okomentovat